SZC logo

Szolnoki Szakképzési Centrum

OM kód: 203056/004 | 5000 Szolnok, Bán utca 9.

Intézmény logo

Szolnoki SZC Baross Gábor Műszaki Technikum és Szakképző Iskola

 • Hírek
 • Közérdekű adatok
 • CLASSROOM
 • KRÉTA
Széchenyi 2020

Projektek

Erasmus+ (Szolnok-Barcelona)

 1. november 06-án korán reggel indultunk neki a már mindenki által nagyon várt Erasmus+ programon belül megrendezett barcelonai utunknak.

A Budapesti Repülőtérről 9:25-kor hagytuk el Magyarországot és 12:00-kor landoltunk Barcelonában. Diákjaink nagy izgalommal várták a repülést, hiszen sokuk számára ez volt életük első repülőútja. Az izgulást hamar elfeledtette a lehengerlő látvány: fentről teljes egészében látva a Balatont, az olasz Alpokot, a Francia Riviérát, illetve a végeláthatatlan tengert.

Érkezésünk után a transzfer egyenesen a szálláshelyünkre vitt minket. A szobák átvétele után felfedeztük a környékbeli kisboltokat, éttermeket, a legközelebbi metróállomást és a tengerpartot. Az itthoni 5 fokos hőmérséklet után csodás érzés volt a közel 25 fok és a napsütés.

A képes beszámoló az alábbi linken tekinthető meg: https://szolnok-baross.www.intezmeny.edir.hu/hirek/erasmus-szolnok-barcelona

 

Spanyolországban az Erasmus+ program egyik helyi szervezete a Bamos.

Az első napunkon megismertük a hozzánk delegált koordinátort, aki a 3 hét alatt segítette mindennapjainkat. Ismertette a programtervet, a tanulók gyakorlati helyeit, az étkezések lebonyolítását és a kötelező csoportos programokat.

A tanulókat 2-3-4 fős csoportokra bontották, és osztották be őket a különböző gyakorlati helyekre. Ezek többnyire helyi autószerelő vállalkozások voltak, de volt motorszerelő franchise partner is.

Az egyetlen 4 fős csoportunk kivételesnek érezhette magát, hiszen ők projektfeladatot kaptak a 3 hétre. Meglátogatták többek között a Casa Seat szalont, a Forma-1-es pályát, Barcelona híres stadionját, a Camp Nou-t, valamint a Gépjármű Múzeumot is. Az utolsó munkanapjukon a látottakból és tapasztaltakból egy összegző előadást tartottak angol nyelven.

A spanyolok angol nyelvtudásának hiánya miatt a kommunikáció néha nehézkés volt, ugyanakkor minden nap tanultak valamit diákjaink.

A munka mellett volt szerencsénk meglátogatni Barcelona látványosságait. Annyit utaztunk napi szinten tömegközlekedési eszközökkel, hogy rövid időn belül már otthonosan mozogtak a tanulók a városban.

Barcelona leghíresebb temploma, a Sagrada Familia (magyarul Szent Család-templom) mindenkit lenyűgözött a monumentális erejével, amit sugall, mégis meghitt a maga sokszínű stílusával.

Emellett ráláthattunk a katalán fővárosra a legmagasabb pontjáról a Tibidabo-ról, ahova többszáz lépcső és buszozás vezetett, azonban a látvány mindenkit kárpótolt.

Megcsodálhattuk a Güell Park-ot, a Casa Batlló-t, a Casa Mila-t, végigsétáltunk nem egyszer a La Rambla-n, ami a Budapesti Váci útnak felel meg, és ahol megtalálható a híres piac is, a La Boqueria.  Ellátogattunk a Gótikus negyedbe, és a Zsidó-negyedbe is. Az utóbbi spanyol neve Montjuic, és itt található a Nemzeti Múzeum, ahonnan fantasztikus látvány tárult elénk.

Megnéztük az Arc de Triomf-ot, ami Barcelona diadalíve és „főbejárata”. Mellette található a Parc de la Ciutadella, ahol egy hatalmas szökőkút, csónakázó tó és óriási zöld terület várja az odalátogatókat.

Libegőztünk, hajóztunk, felvonóztunk, melyek teli voltak izgalommal, hallhattunk igazi spanyol muzsikát a metrón, és láttunk naplementét a pálmafákkal és papagájokkal teli tengerpartról.

Hálásak lehetünk azért, hogy ilyen csodálatos 3 hetet tölthettünk Európa egyik legszebb városában. Mindannyiunk számára egy életre szóló élmény, és ha legközelebb újra Barcelonában járunk, úgy érezhetjük majd, mintha kicsit haza mennénk.


Partnereink

 • Class Hungária Kft.
 • Volánbusz
 • Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
SZC logo

Szolnoki Szakképzési Centrum


  • Intézmény logo
  • Szolnoki SZC Baross Gábor Műszaki Technikum és Szakképző Iskola

   5000 Szolnok, Bán utca 9.

  • Telefon: +3656341710

   E-mail: baross@szolmusz.hu

   OM azonosító: 203056/004

   Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/000777


  2023Szolnoki SZC Baross Gábor Műszaki Technikum és Szakképző Iskola