SZC logo

Szolnoki Szakképzési Centrum

OM kód: 203056/004 | 5000 Szolnok, Bán utca 9.

Intézmény logo

Szolnoki SZC Baross Gábor Műszaki Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Projektek

Erasmus+ Görögország (2023.05.09-05.22)

A pályázat célja, hogy a minél több szakmát tanuló diák lehetőséget kapjon más országban is kipróbálni és fejleszteni szakmai tudását. Közben megismerhetik az ország kultúráját és bővíthetik angol nyelvtudásukat is.

Résztvevők: 10 diák és 1 kísérő pedagógus

Ebben a projektben 2 fő hegesztő, 4 fő villanyszerelő, 2 fő autószerelő, 1 fő karosszéria lakatos, 1 fő légijármű szerelő tanulónak volt lehetősége új ismereteket, gyakorlatot szerezni.

Mobilitási tevékenység:

Szállásunk a Melathron Hotel volt, melynek szállodai részében élvezhettük a mobilitási időszakot. Azért is volt különleges ez, mert a kilátásunk hihetetlen szépségű tájra nyílt: jobbra a tenger a pálmákkal, míg balra feltekintve a havas hegycsúcsok képe szinte csoda volt.

Fő segítőnk Balogh Tímea volt, aki tolmácsként, idegenvezetőként és szakmai gyakorlat koordinátorként is messzemenőkig a diákok jólétére fókuszált, minden pillanatot  élményekkel töltve meg. A diákok főként az Olympus Education platamonasi műhelyében végezték gyakorlati és szakmai tevékenységeiket. Timi néni autószerelő szakmai szótára közkincsé vált, munkájukat nagyban segítette.  Részt vehettek más működő üzemek meglátogatásán is így sor kerülhetett egy kiwi hűtő üzem, egy „ Smart Hotel” és egy elektromossági szaküzlet működésével, lehetőségeivel és jövőképével való ismerkedésre is. Napi szintű gyakorlati tevékenységet folytattak, melyeket kulturális programok és a koordinátorok által kivitelezett közösségépítő programok tettek színesebbé.

A legtöbben egy 4 ütemű benzinmotor szét illetve összeszerelését végezték, így részletesen megtanulhatták ennek a folyamatát a görög oktatóúr segítségével.

A hegesztő tanulók egy inverter összeszerelését gyakorolhatták illetve egy régebbi cnc maró üzemben is kipróbálhatták a fogyó elektródás hegesztést.

A villanyszerelő tanulók először a Smart Hotel önellátó rendszerét , napelemhálózatát, generátorait, és öntisztító medence tervét ismerhették meg.  Ennek megépítését is lehetővé tevő villamossági szaküzlet működését, szakember ellátottságát és anyagi hátterét is. Gyakorlatuk alatt egysarkú kapcsolót készítettek dugaszoló aljzattal, amit utána váltókapcsolóvá kellett átalakítaniuk.

A nyelvi tudást is sikerült fejlesztenie minden diáknak, az angol és a görög nyelv használatával napi szinten kellett boldogulniuk. A boltokban illetve a szállodában angolul is kértek segítséget teljesen önállóan.

Görög szavakat tanultak meg, köszönni és megköszönni is mindenki tudott az első pár nap után. A görög emberek barátságosak, vendégszeretők és nagyon segítőkészek ebben a kis halászfaluban, ami ilyenkor még 2000fő, de a nyári időszakban 12.000főt is ellát, igazi turista paradicsom ma már.

Programok:

A szakmai és a kulturális programok is mindig alapossággal megszervezettek voltak. Időtartamban jól alkalmazkodva a tanulók figyelmének és érdeklődésének fenntartásához.

Minden programról már előző nap értesítést kaptunk a helyi szervezőktől, az animátoroktól és az idegenvezetőktől. Bármikor segítséget kérhettünk a szervezőktől, a nap bármely időszakában rendelkezésre álltak.

A csapatépítő programok mindig nagyon jó hangulatban teltek, újszerű, érdekes játékokat ismerhettek meg a diákok, közben más iskolák csoportjaival is ismeretséget kötöttek.

Görögország turisztikai látványosságait mitológiai és helytörténeti szempontból is megismerhettük fantasztikus idegenvezetőink segítségével..

Jártunk Platamonas várában és Littochoróban Zeusz kádjánál az Olimposz hegységben, itt megismerkedhettünk a temetkezés helyi szokásrendszerével.

Kétszer is elmentünk a helyi piacra, másodszor egy napfelkelte megtekintésével kötöttük össze. A piacon a helyi érdekességek sora várt ránk : ilyen volt például a sokféle nyers hal, polip, sokféle fűszernövény, rengeteg zöldség, gyümölcs, számtalan fajtája az olivának, félméteres babok stb, nemzeti italok és kézzel készített ékszerek is egyaránt kaphatók voltak.

Járhattunk ikonfestő műhelyben a Metorák lebegő sziklái alatt, megismerkedhettünk a monostor építésének lélegzet elállító módjával, a szerzetesek önkéntes elvonulásának körülményeivel, és a mai napig tartó monostori romok kutatásával is.

Old Panteleimonasba is felmentünk busszal, ezt a kis települést 2003-ban a Nemzeti Örökség Műemlékké nyilvánították történelmi jelentősége és inspiráló építészete miatt. A szűk köves utcák, a fák köré épített éttermi terasz mind csodás színfoltja volt a településnek.

Kézzel készített ékszerek, népművészeti ajándéktárgyak és fából készült dísztárgyak, házi édességek, fűszerek, szappanok is kaphatók voltak, sőt kóstolhattunk is finom mézeket, gyógyteákat is.

Idegenvezetőnk, Szálas Rita sokat mesélt a városokról, ami mindenkit magával ragadott.

Szkhiathosz szigetén is jártunk, ahol csodálatos kilátás tárult elénk, fantasztikus növényvilággal, macskaköves romantikus utcákkal. A szigetet egyedülállóvá teszi a kristálytiszta víz, a homokos strandok, a gazdag történelmi és kulturális örökség, valamint a természeti szépségek kombinációja.

Tessalonikiben is jártunk, az ókori makedón birodalom központjába. Nagy Sándor és Bukephalosz nevű lovának története és  a hadvezér rendelkezése amellyel a földi léttől búcsúzott mély nyomot hagyott a diákokban. Arisztotelész volt Nagy Sándor tanítója. Legenda szerint, aki a bal nagylábujját megdörzsöli, akkor olyan bölcs lesz mint ő volt. Mindannyian megdörzsöltükJ

Hogy a fiatalok buli nélkül ne maradjanak, szerveztek a mobilitásban résztvevők számára egy estet, mely keretében a Mirabuban szórakozhattak kedvelt zenéikre a diákok.

A mobilitás célja teljesült. A tanulók más ország szokásrendszerébe, kultúrájába, és gazdasági helyzetébe is bepillanthattak. Szakmájukat gyakorolhatták, képessé váltak a lehetőségek szerinti munkavégzés értékelésére. Elfogadók, nyitottak, toleránsak és összetartók lettünk ebben a szűk két hétben. Talán egy kicsit stresszmentesebbek is, átvettük a görög „chill” életérzést. Nem kapkodni és élvezni az adott lehetőségeket.

Új ízek, más szokások, a tenger illata, a nyugalom , a páratartalom miatti csodálatos növényzet legalább annyi élményt adott nekünk mint a kísérők által ismertetett mitológiai háttértörténetek, és a lebonyolítást segítő sofőrök által nyújtott biztonság.

A diákok közül sokan nem voltak még Görögországban, sokan egyáltalán nem jártak külföldön így egy életre szóló élménnyel gazdagodhattak.

Ez a mobilitási időszak ilyen szervezettséggel , mindenre kiterjedő figyelemmel, páratlan volt . Azt gondolom ragyogó lehetőség mindenki számára az az ismeretanyag amit akarva akaratlan magával hoz onnan. Mindenki fejlődött, és mindenki másként. Elfogadásban, nyitottságban, önbizalomban, szakmai magabiztosságban, nyelvtudásban és társas kapcsolatokban egyaránt.

Mediterrán konyha, nyugalom, tenger, hegyek, változatos gyakorlati helyek…

Mindenkiben megfogalmazódott: Én visszamegyek!

Köszönjük a lehetőséget!

GALÉRIA

Erasmus+ Görögország (2023.05.09-05.22)

tenger és havas csúcs.jpg
1Melathron.jpg
Smart2..jpg

Partnereink

SZC logo

Szolnoki Szakképzési Centrum


Szolnoki SZC Baross Gábor Műszaki Technikum és Szakképző Iskola

5000 Szolnok, Bán utca 9.

Telefon: +3656341710

E-mail: baross@szolmusz.hu

OM azonosító: 203056/004

Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/000777


2024Szolnoki SZC Baross Gábor Műszaki Technikum és Szakképző Iskola